24

sty

Wyciskarka wolnoobrotowa kontra wyciskarka na zimno: która daje lepsze rezultaty?

Próbujesz ustalić, który typ automatycznej sokowirówki jest odpowiedni dla Twojej firmy produkującej soki? Wybór między sokowirówką wolnoobrotową a wyciskarką na zimno to doskonały punkt wyjścia. Jednak to to samo!

Wyciskarki wolnoobrotowe są również nazywane wyciskarkami wolnoobrotowymi lub prasami na zimno. Musisz więc ustalić, czy potrzebujesz wyciskarki odśrodkowej, prasy na zimno czy wyciskarki do cytrusów. Możesz potrzebować więcej niż jednego rodzaju wyciskarki, aby stworzyć wyjątkowe wrażenia z soku.

Która wyciskarka do soków jest lepsza: prasa na zimno czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Wyciskarki ślimakowe to wyciskarki na zimno. Musisz więc ustalić, czy potrzebujesz wyciskarki wieloowocowej, czy wyciskarki do cytrusów. Zarówno wyciskarki na zimno, jak i odśrodkowe są wyciskarkami wieloowocowymi. Mogą wyciskać sok z owoców cytrusowych, ale nie z wydajnością dedykowanej wyciskarki do cytrusów.

W skrócie :

  • Jeśli będziesz przygotowywać soki na zamówienie, lepszym wyborem może okazać się sokowirówka odśrodkowa.
  • Jeśli zamierzasz produkować soki w butelkach, lepszym rozwiązaniem może być tłoczenie na zimno.
  • Jeśli chcesz wyciskać wyłącznie sok z pomarańczy i innych owoców cytrusowych, wystarczy Ci wyciskarka do cytrusów.
  • Jeśli chcesz wyciskać sok pomarańczowy oraz inne owoce i warzywa, będziesz potrzebować dwóch rodzajów sokowirówek.

Jaka jest różnica pomiędzy wyciskarką wolnoobrotową a odśrodkową?

Zumex oferuje zarówno sokowirówki żujące, jak i odśrodkowe. Nasza technologia jest innowacyjna i zaprojektowana tak, aby sprostać potrzebom wyciskania dużych ilości soków. To powiedziawszy, musisz określić, który typ sokowirówki spełnia Twoje wyjątkowe potrzeby biznesowe.

Wyciskarka wolnoobrotowa (na zimno)

Prasy na zimno miażdżą i tłoczą owoce i warzywa, wydobywając z nich każdą ostatnią kroplę soku. Miażdżenie i tłoczenie generuje mniej ciepła niż sokowirówki odśrodkowe . Przy mniejszej ilości ciepła następuje mniejsze utlenianie. Przy mniejszej ilości utleniania następuje mniejsze oddzielanie podczas butelkowania . Mniejsze utlenianie oznacza również, że wartość odżywcza jest dłużej zachowywana.

W przypadku tłoczenia na zimno wartość odżywcza powoli zanika po wyciskaniu soku. Tak więc, mimo że okres przydatności do spożycia jest taki sam niezależnie od metody wyciskania soku, wyciskarki do wyciskania na zimno zachowują enzymy, witaminy i minerały dłużej.

Jakie są wady wyciskarki wolnoobrotowej?

Niektóre wyciskarki żujące wytwarzają dużo miąższu. Jednak Zumex rozwiązał problem dużej ilości miąższu dzięki wyciskarce hydraulicznej Zumex Mastery cold press . Nasza innowacyjna technologia obejmuje wbudowaną siatkę filtrującą. Zapewnia to gładkość soku odwirowywanego z substancjami odżywczymi soku żującego.

Wyciskarki odśrodkowe

Wieloowocowa sokowirówka odśrodkowa Zumex ma wewnętrzny metalowy kosz, który obraca się z dużą prędkością i tytanowy dysk rozdrabniający, który maksymalizuje ostrość, aby mielić owoce szybko i łatwo. Wyciska sok zarówno z owoców, jak i warzyw. Jeśli wyciskasz sok z cytrusów, musisz je najpierw obrać. Trochę ciepła wytwarzanego podczas wirowania i mielenia przyspiesza utlenianie. Powoduje to, że sok lekko się pieni i oddziela, jeśli nie zostanie spożyty wkrótce po wyciśnięciu. Wielu uważa, że ​​może to degradować niektóre enzymy i składniki odżywcze lub degradować je szybciej niż prasa na zimno.

Wyciskarki odśrodkowe są idealne, jeśli sok jest przygotowywany pojedynczo na zamówienie. Ponieważ klienci prawdopodobnie będą pić soki przygotowywane na zamówienie bez opóźnień, separacja i utlenianie są zazwyczaj mniej problematyczne.

Jakie są wady sokowirówek odśrodkowych?

Chociaż zaprojektowana do szybkiego i łatwego wyciskania dużych objętości, jeśli wyciskasz większość soku wstępnie, ta metoda wyciskania jest bardziej czasochłonna . Szybsza niż przeciętna wyciskarka, ale nadal bardziej czasochłonna niż prasa na zimno Zumex.

Czym jest wyciskarka do cytrusów?

Jeśli chcesz sprzedawać tylko sok pomarańczowy, nie ma potrzeby rozpatrywać różnicy między wyciskarką wolnoobrotową, wyciskarką na zimno i wirówką. Potrzebujesz tylko wyciskarki do cytrusów !

Wyciskanie soku z cytrusów bez wyciskarki do cytrusów

Zimna prasa może wyciskać owoce cytrusowe bez obierania lub krojenia. Jednak duże owoce, takie jak arbuz i ananas, należy przekroić na pół, ale nie trzeba ich obierać . Owoce cytrusowe należy obrać, gdy używa się sokowirówki odśrodkowej.

Wyciskanie cytrusów za pomocą wyciskarki do cytrusów

Wyciskarki do cytrusów obierają i wyciskają sok ze wszystkich owoców cytrusowych szybciej niż prasa na zimno lub wirówka . Mogą wyciskać sok z pomarańczy, cytryn, limonek, mandarynek, grejpfrutów i większości innych owoców cytrusowych — ale nie z ananasów. Ponieważ sok pomarańczowy jest najpopularniejszym sokiem na świecie, sok pomarańczowy jest potencjalnie lukratywnym dodatkiem do menu Twojej restauracji.

RELATED

Posts